"Niets gedaan om Fransen aan te trekken"

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) vindt niet dat Frankrijk en ons land opnieuw moeten onderhandelen over fiscale maatregelen, zoals in Frankrijk her en der wordt gesuggereerd. Een Europese harmonisering ziet hij wel zitten, maar niet op basis van Franse beslissingen.

Voor Didier Reynders - zelf 12 jaar minister van Financiën geweest - is de zaak-Depardieu "een individuele beslissing". Maar dat ons land een fiscaal paradijs zou zijn, zoals hij hoorde beweren in frankrijk, spreekt hij tegen.

"Ik was minister van Financiën gedurende 12 jaar en ik heb nooit een maatregel genomen om meer Fransen aan te trekken", reageerde hij in "De ochtend".

Reynders vindt dan ook niet dat er opnieuw onderhandeld zou moeten worden tussen Frankrijk en ons land over fiscale maatregelen. "Het is meer een dossier om te bespreken in Frankrijk zelf dan tussen Frankrijk en België."

De minister geeft wel toe dat ons land al heel lang geen belasting op meerwaarde heeft, of een vermogensbelasting of een belasting van 75 procent op de hoge lonen, maar als het van hem afhangt, komt die er ook niet.

"Dat was een keuze van Frankrijk. Wij pleiten ook voor een meer geharmoniseerd stelsel in Europa, maar niet altijd op basis van de beslissingen die genomen zijn in Frankrijk."

Reynders wijst er bovendien op dat er zelfs een aantal Europese landen zijn die eerst zo'n belasting hadden, maar daar nu op terugkomen. "Zweden bijvoorbeeld had ook een vermogensbelasting en heeft nu beslist om naar een ander stelsel te gaan. Waarom? Omdat de mensen Zweden verlieten, de baas van Ikea bijvoorbeeld."

Volgens Reynders is er in ons land bovendien geen meerderheid voor een belasting van 75 procent op hoge lonen.