"Nieuwe scheuten en oude takken even waardevol"

CD&V trekt in 2014 met Kris Peeters als boegbeeld naar de "moeder van alle verkiezingen". Maar over de exacte rol die hij over anderhalf jaar zal spelen, Vlaams of federaal, liet de Vlaamse minister-president in "De ochtend" op Radio 1 niet in zijn kaarten kijken.

"Ik ben nu minister-president en heb de handen vol", zei Peeters, "en laat ons rustig naar 2014 werken." Of hij na 2014 naar het federale niveau verhuist, laat hij in het midden. "Ik zeg niet nee en niet ja. Ik zeg dat ik nu minister-president ben en dat wij zeer zware verkiezingen zullen hebben, dat de partij alle krachten inzet die moeten ingezet worden. Daar zal ik zeker toe bijdragen."

Peeters wil het eigenlijk liever hebben over "Operatie Innesto", die zijn partijvoorzitter Wouter Beke afgelopen weekend heeft gelanceerd. De naam verwijst naar een cultuur in de wijnbouw waarbij nieuwe takken op bestaande wijnstokken worden geënt, met de bedoeling om nieuwe vruchten te krijgen.

Peeters, die ook minister van Landbouw is in de Vlaamse regering, kan zich goed vinden in deze beeldspraak. "De nieuwe scheuten (jonge mensen, nvdr.) en de oude takken (ervaren politici, nvdr.) zijn even waardevol, en dat is de bedoeling van het congres dat CD&V volgend jaar houdt. Dat er mooie vruchten tot stand komen, dat is de bedoeling."

Om te weten hoe die "mooie vruchten" zullen smaken, zullen we toch nog even geduld moeten hebben, want de Vlaamse minister-president laat het achterste van zijn tong niet zien. Afgelopen weekend liet zijn partijgenoot Steven Vanackere, minister van Financiën, zich ontvallen dat hij liever geen Di Rupo II ziet, maar wel een een regering-Thyssen. "Het is een logische uitleg dat wij liever een premier van CD&V hebben dan een premier van een andere partij", verduidelijkt Peeters.

"De partij naar 2014 loodsen is het belangrijkste nu", zegt de Vlaamse minister-president. Daar zullen u en ik het voorlopig mee moeten doen.