Acties douaniers Brucargo stopgezet?

De douaniers op Brucargo, de vrachtafdeling van de luchthaven Brussels Airport, werken voorlopig opnieuw normaal. De afgelopen dagen hielden ze stiptheidsacties, maar het is niet duidelijk of die nu definitief van de baan zijn.

De douaniers voerden sinds vrijdag actie om hun onvrede te uiten over een koninklijk besluit over ploegenarbeid en onregelmatige prestaties. De afgelopen uren was er sprake van om die acties zelfs uit te breiden naar de luchthaven van Bierset in Luik en de haven van Antwerpen, maar zo ver komt het dus voorlopig niet.

In het weekend was heel wat vertraging bij de binnenkomende en vertrekkende vracht, maar vandaag lijken de vertragingen mee te vallen. Volgens Jan Van der Cruysse, woordvoerder van Brussels Airport, verloopt het vrachtverkeer via België opnieuw vlotter.

Brussels Airport benadrukt nog dat de douanemedewerkers die het werk hervatten, tonen dat ze hun verantwoordelijkheid willen opnemen. "Het feit dat ze opnieuw aan het werk gaan, betekent echter niet dat de situatie al volledig opgelost is", luidt het nog. "Zelfs wanneer het werk volledig hervat wordt, kan het nog dagen duren vooraleer het vrachtverkeer opnieuw normaal verloopt."

De economische schade blijft ook oplopen, zegt Van der Cruysse. Pas als de actie achter de rug zal zijn, zal duidelijk zijn hoeveel economische schade de vrachtmaatschappijen hebben opgelopen. Vooral de buitenlandse vrachtmaatschappijen zouden met een financiële kater blijven zitten.

De Vlaamse ondernemersorganisatie Voka schat dat de economische schade nu al in de tientallen miljoenen euro's loopt. "Deze situatie begint stilaan op een economische gijzeling te lijken en brengt niet enkel Brucargo maar de hele luchthavensector en de Belgische economie zware schade toe", klinkt het.

Voka is dan ook tevreden dat de stiptheidsacties afgelopen zijn. "Hopelijk komt er snel een definitieve oplossing uit de bus en blijven verdere acties achterwege, zodat Brucargo en de nationale luchthaven gespaard blijven van verdere economische en imagoschade", zegt de werkgeversorganisatie.

Toch is het nog niet duidelijk of de acties nu definitief van de baan zijn. Volgens de bonden is er zware druk uitgeoefend op de werknemers om weer aan het werk te gaan en vallen nieuwe acties niet uit te sluiten.