Antipersoonsmijn doodt tien meisjes in Afghanistan

In de Oost-Afghaanse provincie Nangarhar zijn tien meisjes om het leven gekomen toen een antipersoonsmijn ontplofte. Ze waren 9 à 13 jaar oud en waren brandhout aan het sprokkelen. De mijn ontplofte toen een van de kinderen het springtuig raakte met een bijl.

Tien meisjes werden dodelijk geraakt. Twee anderen werden zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht.

Wellicht gaat het om een ongeluk en ging het om een oude antipersoonsmijn die nog niet onschadelijk was gemaakt. In Afghanistan zitten er nog altijd veel mijnen in de grond die vaak dateren uit de jaren 90, ondanks de vele ontmijningsoperaties. Sinds de Sovjets in 1989 Afghanistan verlieten, zijn er volgens de Verenigde Naties bijna 700.000 mijnen en meer dan 15 miljoen springtuigen vernietigd.

In de hoofdstad Kaboel is ook weer een dode gevallen bij een aanslag met een bomauto tegen een gebouw van een firma die voor het Amerikaanse leger in Afghanistan werkt.