Apotheker krijgt vaker vraag om betaling uit te stellen

Steeds meer patiënten vragen hun apotheker of ze de gevraagde geneesmiddelen later mogen betalen. Dat blijkt uit een tweejaarlijks onderzoek van het vaktijdschrift De Apotheker. Daaruit blijkt ook dat mensen door de crisis besparen op hun medicatie.

Zowat 50 procent van de apothekers in Franstalig België en 30 procent in Vlaanderen krijgt regelmatig de vraag om de betaling van medicijnen uit te stellen, zo stelt De Apotheker.

"We weten uit ervaring dat apothekers vroeger vrij gemakkelijk een uitstel van betaling accepteerden bij mensen die ze kenden, maar dat nu gebeurt dat steeds minder omdat de vraag zo groot is", legt Desirée De Poot, de hoofdredacteur van De Apotheker, uit.

Naast de crisis speelt ook de procedure voor terugbetaling de patiënten parten. "Er zijn behoorlijke wachttijden in verband met de zogenoemde Bf-medicatie, waarbij een adviserende geneesheer een attest moet geven vooraleer de medicatie wordt terugbetaald. Soms kunnen mensen niet wachten tot het attest in orde is en moeten ze heel veel betalen aan de apotheker", zegt De Poot daarover.

Bijna 9 op de 10 (88 procent) Nederlandstalige apothekers en 7 op de 10 (69 procent) Franstalige apothekers krijgen bovendien geregeld de vraag om goedkopere alternatieven van geneesmiddelen te verkopen. De meeste apothekers (81 procent) wijzen er geregeld zelf op dat er goedkopere versies van geneesmiddelen voorhanden zijn.

En 70 procent van de Belgische apothekers zegt ook nog dat patiënten door de crisis minder geneesmiddelen kopen, wat ongeveer 20 procent patiënten meer is dan twee jaar geleden.