Banenverlies bij transportbedrijf in Zeebrugge

Bij DD trans in Zeebrugge wil de directie het personeelsbestand terugdringen met 41 banen. Dat heeft ze meegedeeld tijdens de ondernemingsraad op het bedrijf. DD trans wil zich concentreren op de regionale transportactiviteiten.

Bij DD trans werken een 70-tal chauffeurs, 8 mecaniciens en een 20-tal bedienden. Die laatste groep blijft gevrijwaard van de ontslagronde. Het bedrijf wil de internationale transportactiviteiten afstoten omdat ze niet meer rendabel zijn.

"Wij willen in samenspraak met de werknemersvertegenwoordigers maximaal inzetten op een vrijwillige vertrekregeling in het kader van een sociaal plan voor de chauffeurs", zegt de directie in een perscommuniqué.

"Er worden nog 34 chauffeurs behouden voor 25 trekkers", meldt Renaud Vermote van BTB-ABVV. "Dat wil zeggen dat bij DD trans van het grote bedrijf dat het ooit was, nu nog maar een klein deeltje overblijft."

De reden is duidelijk volgens Vermote. "De laatste vijf jaar werden langere ritten en grotere opdrachten uitbesteed aan de Polen van Baltic Trans, die onder dezelfde groep vallen als DD trans. Dat heeft uiteraard te maken met de loonkosten. Voor korte afstanden en speciale transporten, zoals vloeistoffen, blijven de activiteiten wel rendabel", duidt de vakbondsman.

Op 10 januari wordt de procedure van de wet-Renault opgestart. Die bepaalt dat een werkgever die wil sluiten een informatieplicht heeft ten overstaan van de werknemers. De vakbonden hopen een extra ontslagvergoeding uit de brand te kunnen slepen.