Blijft Belgische leger in Afghanistan na 2014 ?

De NAVO gaat ervan uit dat het Belgische leger zeker tot eind 2014 actief blijft in Afghanistan. Dan loopt de gevechtsmissie van de westerse troepenmacht af. Of het Belgisch leger vanaf 2015 in Afghanistan blijft en welke taak het dan zou kunnen uitvoeren, is nog niet duidelijk.

Dat heeft NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen gezegd na een ontmoeting met premier Elio Di Rupo (PS) en minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V).

Eind 2014 komt er een einde aan ISAF, de "veiligheidsmissie" van internationale troepen in Afghanistan. Tegen die datum moeten Afghaanse troepen voor de veiligheid op het grondgebied kunnen instaan.

De NAVO plant wel een vervolgmissie, die zich vanaf 2015 zal concentreren op vorming en bijstand bij de wederopbouw van het land.

"Wij hebben vandaag niet gesproken over een mogelijke Belgische bijdrage aan die missie", zei Rasmussen na het onderhoud met de Belgische regeringsleden. Binnen de regering is er nog geen akkoord over een mogelijke Belgische deelname aan een nieuwe missie. Rasmussen toonde zich wel opgetogen over het werk dat de Belgen tot dusver leverden in Afghanistan.