Boer werkt hard, verdient te weinig en klaagt minder

De landbouwer werkt hard, verdient weinig, maar lijkt toch een pak minder te klagen dan tien jaar geleden. Dat is, volgens een vijfjaarlijks imago-onderzoek van het infocentrum voor land- en tuinbouw, alvast de perceptie die veel Vlamingen hebben over de landbouwer.

Elke vijf jaar organiseert het Vlaams Infocentrum voor Land- en Tuinbouw (VILT) een imagostudie over de landbouw en de landbouwer. Daaruit blijkt dat het algemene imago van de landbouwer voor de derde keer op rij positiever wordt. Het beeld van de klagende boer leeft nog, maar is minder hardnekkig dan pakweg 10 jaar geleden.

Met honderden tractoren de hoofdstad bezetten,werpt blijkbaar zijn vruchten af (kleine foto). Steeds meer en meer mensen raken ervan overtuigd dat een landbouwer geen leven heeft. "Hij moet hard werken en verdient weinig", staat er in het onderzoek. Ruim de helft van de ondervraagden vindt dat de boer geen eerlijke prijs krijgt voor zijn producten.

Een andere opvallende vaststelling uit het onderzoek is dat de biolandbouw niet als gezonder aanzien wordt. "We denken dat dat kan te maken hebben met het feit dat de traditionele landbouw al een hele weg heeft afgelegd en zelf ook milieuvriendelijker is geworden", klinkt het bij het VILT. De overtuiging dat de hele landbouw moet overschakelen op bio, verliest dan ook terrein.

Voedselveiligheid blijft een belangrijk issue. Daarnaast vindt bijna 9 op de 10 ondervraagden het niet kunnen dat er voedsel verspild wordt om enkel mooie producten in de winkelrekken te hebben liggen.