China bezorgd over zege van Shinzo Abe in Japan

De Chinese regering is erg bezorgd over een mogelijke koerswijziging van Japan na de kiesoverwinning van de liberaal-conservatieve LDP van Shinzo Abe in Tokio. Dat heeft een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd.

"Wij zijn erg bezorgd over een mogelijke koerswijziging van Japan", zei de woordvoerder. China en Japan liggen met elkaar in de clinch over de soevereiniteit van de betwiste Senkaku/Diaoyu-eilanden. Tot nu toe heeft Tokio het conflict niet op de spits gedreven, maar met de nationalistische Abe aan het roer zou dat wel eens kunnen veranderen.

Abe (foto) wordt officieel premier op 26 december en staat bekend om zijn harde standpunten als het gaat over buitenlandse politiek. "De Senkaku-eilanden maken integraal deel uit van het Japanse territorium", heeft hij al gezegd. "Japan bezit en controleert de eilanden in overeenstemming met de internationale wetten. Daar valt niet over te onderhandelen."

Toch is Abe naar eigen zeggen niet van plan om de relaties met Peking op het spel te zetten. 

China zegt dat de Senkaku/Diaoyu-eilanden Chinees zijn. "Wij hopen dat de Japanse politici kijken naar het grotere plaatje van de Chinees-Japanse relaties en met ons zullen samenwerken aan een stabiele groei", zegt de woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Peking.