Eerste slachtoffertjes schietpartij Newtown begraven

In het Amerikaanse Newtown zijn de eerste twee slachtoffers begraven van de schietpartij op een lagere school vorige vrijdag. Een jongeman schoot er 20 kinderen en 6 volwassenen dood. De andere scholen in het stadje zijn intussen heropend.
AP2012

De eerste twee slachtoffers die zijn begraven, zijn twee 6-jarige jongens. Zij werden, net als 18 andere kinderen van 6 en 7 jaar, en 6 volwassenen in hun school doodgeschoten.

Op veel plaatsen waren de scholen tot vandaag gesloten, maar de meeste zijn intussen weer open. Veel scholen, zeker in Newtown en in de buurt van het stadje, bieden psychologische begeleiding aan voor hun vaak getraumatiseerde leerlingen. De veiligheid en de politie-aanwezigheid in de buurt van scholen is opgetrokken.

Het is nog niet helemaal duidelijk of de school waar het drama zich voltrokken heeft (grote foto onderaan), ooit nog heropend zal worden. "We denken dat het zeer moeilijk moet zijn voor de leerlingen om terug school te lopen op de plaats waar het drama plaatsvond", klinkt het bij de lokale politie. "Aan de andere kant willen we de groep niet uit elkaar halen. De kinderen hebben elkaars steun nodig." Er wordt nu overwogen om de overlevende kinderen onder te brengen in een voormalig schoolgebouw in een nabijgelegen dorpje.

Zo'n 30 kilometer verderop, in Ridgefield, zijn vandaag alle scholen in allerijl geëvacueerd, omdat iemand een verdachte persoon had gespot in de buurt van het treinstation.

AP2012