Egyptische oppositie roept op tot nieuwe betoging

In Egypte roept de oppositie tegen president Mohammed Mursi op om dinsdag opnieuw te gaan betogen tegen de nieuwe grondwet die de president wil invoeren. Vorige zaterdag is daarover een referendum gehouden in een aantal provincies, en de voorstanders eisen de overwinning op. Volgende zaterdag volgt een tweede ronde.

Volgens de islamitische aanhangers van president Mursi heeft vorige zaterdag een kleine meerderheid van de Egyptenaren voor de controversiële nieuwe grondwet gestemd: 57 procent. Tot nu toe is gestemd in 10 van de 27 provincies, waaronder ook in de grootsteden Caïro en Alexandrië. Volgende zaterdag volgt een tweede ronde van het referendum in de 17 resterende provincies.

Egyptische mensenrechtenactivisten klagen intussen over onregelmatigheden tijdens de stemverrichtingen van afgelopen zaterdag. Kiezers werden bestookt met islamitische propaganda, waarnemers werden geïntimideerd en verschillende stemlokalen zouden al voor de officiële sluitingstijd zijn dichtgegaan. 

Tijdens de stemverrichtingen waren er hier en daar kleine gewelddadige incidenten, maar van grote rellen was geen sprake.

De seculiere oppositie in Egypte is gekant tegen de nieuwe grondwet, die gebaseerd is op het islamitisch recht. Ze vreest voor een islamisering van de Egyptische staat. Ze roept daarom op tot een nieuwe massabetoging voor morgen. "Het land is verdeeld, er waren flagrante onregelmatigheden, de opkomst was laag en de ontgoocheling over de Moslimbroeders groeit", tweette oppositieleider Mohammed ElBaradei.