Heel wat tieners al slachtoffer van geweld op bus of tram

Een op de drie jonge tieners krijgt op het openbaar stadsvervoer te maken met geweld. Vooral meisjes zijn het slachtoffer van diefstal, bedreigingen en pesterijen op bus of tram. Dat melden De Standaard en Het Nieuwsblad. De Lijn ontkracht de cijfers.

De cijfers komen van een studie van de Universiteit Gent. Die bevroeg 1.031 Gentse jongens en meisjes uit de eerste graad middelbaar onderwijs die vaak de bus of tram nemen.

Uit de studie blijkt dat meer dan een derde van de jongeren het afgelopen jaar minstens één keer te maken kreeg met geweld (diefstal, bedreigingen of pesterijen).  Bij meisjes loopt dat percentage op tot 46 procent. "Mogelijk zijn meisjes een makkelijker doelwit dan jongens. Maar het kan ook dat jongens zichzelf minder snel als slachtoffer zien", zeggen de onderzoekers.

Doordat ze zelf al het slachtoffer waren van geweld stijgt het onveiligheidsgevoel van de tieners. Zo geeft meer dan de helft van de meisjes aan een "hoog tot zeer hoog" gevoel van angst te hebben. Jongens en meisjes die meer dan één keer te maken hebben gekregen met geweld voelen zich meer bedreigd dan wie maar één keer slachtoffer is geweest, leert het onderzoek ons ook.

Uit de studie blijkt ten slotte ook dat de daders en de slachtoffers vaak dezelfde achtergrond hebben. Het zijn jongeren die uit een sociaal zwakker milieu komen, op school een jaar hebben moeten overdoen, veel "rondhangen" en al eens met foute vrienden optrekken.

De Lijn ontkracht de cijfers

Volgens de vervoersmaatschappij De Lijn blijkt uit eigen grootschalig onderzoek in Oost-Vlaanderen dat 71 procent van de jongeren wél tevreden tot zeer tevreden is over de veiligheid op bus en tram. "De Lijn betreurt de veralgemening van conclusies van een thesis", klinkt het.

"Uit onderzoek van De Lijn blijkt dat het veiligheidsgevoel in Gent zeer hoog ligt", aldus de woordvoerder van de maatschappij. "75 procent van de reizigers is tevreden tot zeer tevreden over de veiligheid op de stadsbus. Op de tram is dan 70 procent."

Belangrijke nuance: het onderzoek van de Universiteit Gent ondervroeg Gentse (stads)jongeren, het grootschalige onderzoek van De Lijn ondervroeg Oost-Vlaamse jongeren.