Het geheim van een langer (Frans) leven: Roquefort

Wetenschappers van een biotechbedrijf in Cambridge hebben ontdekt dat bepaalde eigenschappen van Roquefort-kaas een verklaring kunnen zijn voor de hogere levensverwachting in Frankrijk, ondanks hun bourgondische levensstijl. De kaas zou beschikken over ontstekingsremmende eigenschappen.
AP2009

Roquefort is een Franse blauwschimmelkaas en is herkenbaar door zijn groenblauwe spikkels. Hij is rijk aan vet en zout, maar toch zijn de wetenschappers ervan overtuigd dat de kaas goed werkt tegen cardiovasculaire aandoeningen.

Vooral wanneer de kaas al wat gerijpt is, zouden de ontstekingsremmende eigenschappen het best tot hun recht komen, weet de Britse krant Telegraph. Volgens het biotechbedrijf dat de ontdekking deed, kunnen de actieve stoffen worden ontgonnen om te gebruiken in geneesmiddelen tegen hart- en vaatziekten en ook in schoonheidscrèmes.

Roquefort is een van de oudste kazen ter wereld. Hij zou voor het eerst gegeten zijn in 79 na Christus. Hij mag alleen in (of in de buurt van) Roquefort geproduceerd worden. Lang dacht men dat rode wijn een rol speelde in de hoge levensverwachting van de Fransen, maar bij deze mag u uw feestmaal nog wat aandikken.

lees ook