Houellebecq keert terug naar thuisland Frankrijk

De Franse schrijver Michel Houellebecq keert terug naar zijn thuisland Frankrijk. De auteur van "Elementaire deeltjes" woonde jarenlang in Ierland, maar gaat nu opnieuw in Parijs wonen. Hij verhuist om persoonlijke redenen en wil zich niet mengen in de fiscale migratiediscussie die momenteel in zijn land woedt.
AP2010

Bekende en minder bekende rijke Fransen "ontvluchten" hun land momenteel door de belastingpolitiek. Het bekendste en meest gemediatiseerde voorbeeld is de verhuizing van acteur Gérard Depardieu.

Houellebecq doet het omgekeerde. Hij verlaat de Ierse kust en keert terug naar Parijs. De schrijver wil naar eigen zeggen weer Frans spreken. "Als ik voor Frankrijk kies en niet voor een ander Franstalig land is dat om persoonlijke redenen, het is geen militante zet", zegt hij. "Geld is belangrijk, maar niet het belangrijkste."

De schrijver werd in 2010 bekroond met de prestigieuze Prix Goncourt. Hij is bekend van titels als "Elementaire deeltjes" en "Platform".