Jacht op fraude in de thuisverpleging geopend

Deze week gaat een werkgroep van start om misbruiken in de thuisverpleegkunde aan te pakken, dat schrijft de Gazet van Antwerpen. Thuisverplegers werken met een scoresysteem om aan te geven hoe afhankelijk een patiënt is, de fraude hiermee zou 25 miljoen euro bedragen.

In de thuisverpleegkunde wordt, net zoals in rust- en verzorgingshuizen, gewerkt met de zogenoemde Katz-schaal om de zorgbehoevendheid van de patiënten te meten. Daarbij wordt aangegeven of een patiënt zichzelf zelfstandig kan wassen, zich kan kleden, zich kan verplaatsen, zelf met of zonder hulp naar het toilet kan, incontinent is en nog zelfstandig kan eten. Per activiteit wordt aangegeven hoeveel hulp iemand daarbij nodig heeft.

Hoe "hoger" een patiënt scoort, hoe meer huisbezoeken kunnen worden aangerekend en dus hoe meer geld een thuisverpleger kan aanrekenen. Het systeem is verouderd en lokt misbruik uit. "We stellen vast dat de scores soms te hoog worden ingeschat en er te weinig controle is op die scores", klinkt het bij Ludwig Moens van het Riziv. "Of er effectief op grote schaal gefraudeerd is en hoe groot die fraude dan precies is, daar kan ik nog geen uitspraken over doen."

Het Riziv, de ziekenfondsen en de beroepsorganisaties hebben daarom een werkgroep opgestart om te onderzoeken of het misbruik er is, hoe groot het is en om het dan aan te pakken. "We willen een aantal richtlijnen uitwerken voor een correctere toepassing van de Katz-scores en meer controle er op", klinkt het. Volgens de Gazet van Antwerpen wordt de fraude in de thuisverpleging op zo'n 25 miljoen euro per jaar geschat.