KU Leuven test wiskundekennis starters

De KU Leuven gaat een toets wiskunde invoeren voor leerlingen van het laatste jaar middelbaar die minstens 6 uur wiskunde volgen en die een universitaire opleiding willen starten met veel wiskunde (ingenieurswetenschappen, wiskunde en fysica). Dat meldt het studentenblad Veto. De toets is niet verplicht en niet bindend.

De toets zal worden afgenomen in juli en september en moet leerlingen uit het secundair informeren of hun wiskundekennis voldoet om voor dit vak te slagen op de universiteit. Alle studenten krijgen na afloop een advies.

Vicerector Ludo Melis benadrukt dat het niet om een toegangsexamen gaat. "Het is een hulpmiddel in het kiezen", zegt Melis. "Het is belangrijk dat studenten die denken aan een opleiding met veel wiskunde goed hun positie kunnen bepalen, zodat ze zich goed kunnen voorbereiden en kunnen kiezen tussen de verschillende opleidingen."

Studentenvertegenwoordiger Axel van de Walle van de Vlaams Technische Kring (VTK) is voorstander. "Met deze toets weet men direct of men extra begeleiding nodig heeft. Momenteel ontdek je dat vaak pas als het te laat is".

Bij het begin van vorig academiejaar werd de toets al uitgetest bij eerstejaars. De resultaten op de toets werden vervolgens vergeleken met hun examenresultaten op het einde van het academiejaar.

Naast de voorkennis peilt de toets ook naar inzicht. Wie slaagt voor de toets kan een vrijstelling krijgen voor een nieuw vak waar eerstejaars leren om verschillende aspecten van wiskundige kennis te combineren om complexe problemen op te lossen.