Ninovieters opnieuw naar stembus door Facebook?

De Kiescommissie heeft de gemeenteraadsverkiezingen in Ninove ongeldig verklaard. Als de Raad van State de beslissing bevestigt, moeten de inwoners van Ninove dus opnieuw naar de stembus. Aanleiding is een Facebookbericht van Guy D'haeseleer (foto), het kopstuk van Forza Ninove.

De Kiescommissie nam deze beslissing na een klacht van de N-VA. D'haeseleer had de dag voor de verkiezingen een Facebookbericht gepost waarin hij aankondigde dat hij iedereen zou trakteren die een foto zou doorsturen van een kiesbrief met een rood bolletje achter zijn naam.

Tegen de beslissing van de Kiescommissie is nog beroep mogelijk bij de Raad van State. Open VLD heeft al aangekondigd dat ze dit zal doen. Of de Ninovieters dus effectief opnieuw naar de stembus moeten, hangt af van de de beslissing van de Raad.

"Dit betekent dat de oude gemeenteraad aanblijft zolang er geen uitspraak is van de Raad van State en dat de nieuwe leden niet aangesteld kunnen worden", zegt burgemeester Michel Casteur (Open VLD), die zichzelf zou opvolgen in de nieuwe bestuursploeg. Hij zal het beroep bij de Raad van State indienen samen met zijn coalitiepartners CD&V en SP.A-Groen.

Over de timing van wat er nu moet gebeuren, is Casteur niet helemaal zeker. "Ik denk dat wij 30 dagen de tijd hebben om in beroep te gaan en dat de Raad van State vervolgens 40 dagen de tijd heeft om een uitspraak te doen. Maar dat durf ik niet met 100 procent zekerheid te zeggen."

Forza Ninove, de partij van Guy D'haeseleer, werd op 14 oktober de grootste in Ninove. De partij haalde 26,5 procent van de stemmen. D'haeseleer sleepte de meeste voorkeurstemmen in de wacht: 4.981.

Twee weken na de verkiezingen sloten Open VLD, SP.A-Groen en CD&V een bestuursakkoord. D'haeseleer is lid van Vlaams Belang en kon daarom geen coalitiepartners vinden.

Meest gelezen