Paus Benedictus ontvangt Mahmoud Abbas

Paus Benedictus XVI heeft vandaag de Palestijnse president Mahmoud Abbas ontvangen. Het gesprek duurde 25 minuten. Abbas zei dat hij met dit bezoek de goede relaties met de Heilige Stoel wil versterken.
AP2012

De ontmoeting komt 20 dagen nadat Palestina bij de Verenigde Naties een gelijkaardige waarnemersstatus gekregen had als de Heilige Stoel. Het Vaticaan had die beslissing toen gesteund en toegejuicht. Abbas heeft de paus overigens een mozaïek geschonken van de Heilig grafkerk in Jeruzalem met een inscriptie die zegt dat het een gift is van de "president van de staat Palestina".

Tijdens het gesprek was er vooral aandacht voor de gespannen situatie in Israël en de bezette gebieden en het conflict in het naburige Syrië. Ook de situatie van christenen in Palestijns gebied kwam aan bod.

De Palestijnse president had vanmorgen ook nog een ontmoeting met de Italiaanse premier Mario Monti. Bij die gelegenheid dankte hij Italië voor zijn steun voor de Palestijnse aanvraag voor erkenning bij de Verenigde Naties.