Recordaantal failliete bedrijven is in zicht

Het jaar 2012 zal afgesloten worden met een recordaantal faillissementen in ons land. Afgelopen vrijdag werd namelijk het 10.550e faillissement van het jaar uitgesproken, het aantal faillissementen van vorig jaar. Het handelsinformatiebureau Graydon verwacht dat er nog een 500-tal faillissementen zullen bijkomen voor het einde van het jaar.

Vorig jaar, 2011, was een recordjaar voor het aantal faillissementen. Toen gingen in totaal 10.528 bedrijven in faling. Half december dit jaar is het record van vorig jaar al gebroken. "Tegen het jaareinde kijken we in België aan tegen 11.000 bedrijven die bankroet zij gegaan", zegt Graydon.

"De voorzichtige economische revival van eind 2010 en de eerste maanden van 2011 was slechts beperkt waarneembaar op KMO-niveau: de meeste ondernemingen haalden hun winstmarges van voor de crisis niet en slaagden er dus ook niet in hun reserves en eigen vermogen een nieuwe boost te geven", stelt Graydon.

Ook neemt Graydon vanaf het tweede kwartaal van dit jaar een "fundamentele verslechtering" waar van de "betaalmoraal" tussen bedrijven onderling. Eerder dit jaar raakte al bekend dat ruim één op de vier faillissementen wordt veroorzaakt door late betalers en wanbetalers. Wat dan weer liquiditeitsproblemen bij de leveranciers veroorzaakt. "Faillissementen genereren faillissementen."

Maar de economische crisis is niet de enige reden voor de vele falingen. "De overgrote meerderheid van de ondernemingen die nu over de kop gaan, vertoonden reeds structurele moeilijkheden voor de crisis van 2008", klinkt het.

Graydon wijst ook op andere oorzaken zoals bijvoorbeeld "een steeds aanwezige structurele onderlaag van faillissementen" en "een hausse sinds midden 2007 als gevolg van de oprichting van vele jonge ondernemingen van belabberde kwaliteit". "Ook nu nog kennen we een bijzonder hoog aantal oprichtingen met gelijkaardige kenmerken." Ook stijgt het aantal faillissementen binnen de consumentgevoelige sectoren door de "koopkracht en grondstofprijsproblematiek".

Bovendien ziet Graydon ook 2013 pessimistisch tegemoet. Vorige week verwachtte Eric Van den Broele van Graydon op basis van de economische modellen van het handelsinformatiekantoor een faillissementscijfer van 12.000 tot 12.500 voor 2013. Opnieuw een "recordverbetering" dus. Het faillissementscijfer volgt immers de economie met ruim een half jaar vertraging.