Santander neemt Banesto-bank volledig over

De Spaanse grootbank Santander wil haar dochteronderneming Banesto volledig overnemen en het filiaalnetwerk inlijven. Santander bezit momenteel 89,7 procent van de kapitaalaandelen van Banesto en biedt 263 miljoen euro voor het belang van 10 procent dat ze nog niet bezit.
AP2010

Dat heeft Santander, de grootste bank van Spanje, meegedeeld aan de Spaanse beurstoezichthouder. Bij de overname worden 700 kantoren gesloten, zodat Santander in Spanje ruim 4.000 filialen overhoudt. Ook moet 520 miljoen euro bespaard worden.

Banesto werd 110 jaar geleden opgericht en is een van de oudste financiële instituten in Spanje. Met de inlijving in Santander verdwijnt de onderneming als zelfstandig merk. In 1993 werd Banesto nog genationaliseerd wegens een financiële crisis en aan de Santander-groep verkocht.

Steun voor Monte dei Paschi di Siena

De Europese Commissie heeft tijdelijke goedkeuring verleend aan een openbare kapitaalinjectie van 3,9 miljard euro in de Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena (MPS). In ruil eist de commissie binnen zes maanden een herstructureringsplan voor de oudste nog bestaande bank ter wereld.

De staatssteun aan MPS is volgens de Commissie noodzakelijk om de stabiliteit van het Italiaanse financiële systeem te verzekeren. Het geld biedt de derde bank van Italië een extra tijdelijke buffer tegen risico's in haar obligatieportefeuille en komt tegemoet aan de aanbevelingen van de Europese bankenautoriteit EBA.

MPS raakte in de problemen door haar blootstelling aan Italiaanse staatsobligaties. De bank, die in 2011 een nettoverlies van 4,7 miljard euro incasseerde, heeft plannen om filialen te sluiten en duizenden banen te schrappen.

AP2012