Tunesische machthebbers bekogeld op herdenking

Vandaag is het dag op dag twee jaar geleden dat fruitverkoper Mohammed Bouazizi zichzelf uit protest in brand stak. Zijn zelfontbranding was de lont in het vuur van de Jasmijnrevolutie. Op de herdenking daarvan zijn de Tunesische president en parlementsvoorzitter bekogeld met stenen.
AP2011

Net als vorig jaar (foto bovenaan) brachten de Tunesische machthebbers een eerbetoon aan Mohammed Bouazizi in de stad Sidi Bouzid. Daar heeft de fruitverkoper zichzelf twee jaar geleden in brand gestoken. Zijn zelfontbranding was de lont in het vuur van de Jasmijnrevolutie die uiteindelijk geleid heeft tot de val van president Ben Ali.

Tijdens de herdenkingsplechtigheid begon het publiek ietwat rumoerig te worden. Na een toespraak van president Moncef Marzouki, toen parlementsvoorzitter Ben Jaafar het woord wilde nemen, liep het protest uit de hand. Zowel Marzouki als Jaafar werd bekogeld met stenen. Een journalist van AFP zag hoe de ordediensten de twee leiders snel in veiligheid brachten.

"Ik begrijp jullie woede, maar de overheid is bezig met de problemen", klinkt het bij de president. "Binnen de zes maanden zal er een stabiele regering zijn om de problemen in ons land op te lossen. Voor het eerst hebben we een regime dat niet steelt van het volk."