Vlaanderen in de bres voor kmo's in nood

De Vlaamse overheid wil ondernemers in moeilijkheden sneller opsporen. De overheid is ongerust omdat dit jaar voor het eerst meer dan 5.000 Vlaamse bedrijven failliet zullen gaan. Vlaanderen trekt nu vijf miljoen euro uit voor een doorlichtingssysteem.

Dit jaar zullen voor het eerst meer dan 5.000 Vlaamse bedrijven failliet gaan. "De cijfers spreken voor zich. De situatie is zeer ernstig. En in 2013 wordt het waarschijnlijk nog erger", zegt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) in De Morgen.

De regering-Peeters zal daarom kmo's die het moeilijk hebben proactief opsporen en bijstaan. Zij trekt vijf miljoen euro uit voor een systeem waarbij werkgeversorganisaties bedrijven in moeilijkheden actief gaan opsporen.

"Het is de bedoeling dat wij ondernemingen die nog niet echt in moeilijkheden zitten, maar dreigen in moeilijkheden te komen, kunnen opsporen. Als het mogelijk is om die onderneming te redden, maken we een doorstartplan op. Als een doorstart onmogelijk is, onderzoeken we hoe het bedrijf sneller kan worden begeleid naar het faillissement", zei Peeters in "De ochtend".

Bedrijven die een doorstartplan willen opstellen, zouden meer subsidies krijgen dan nu het geval is.