"Code bij skelet van duif uit WOII is gekraakt"

"Ik heb de code gekraakt die gevonden is bij het skelet van een postduif uit de Tweede Wereldoorlog." Dat zegt een Canadese onderzoeker, die naar eigen zeggen na 17 minuten doorhad hoe de boodschap luidt. Het zou gaan om de posities van de Duitse troepen.

Straf verhaal, eind oktober van dit jaar. Bij een renovatie werd in een schoorsteen tussen het steengruis het skelet van een postduif aangetroffen in het Britse graafschap Surrey. En rond de poot van de duif zat een koker met een briefje in. Op dat briefje staat een code.

Na analyse blijkt het om een van de 250.000 vogels te gaan die werden ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de communicatie tussen de geallieerde troepen op het Europese vasteland en in Groot-Brittannië.

De postduif, een prehistorische versie van Twitter dus. Alleen: niemand krijgt de code ontcijferd. Ook de experts in Bletchley Park, het zenuwcentrum van de gecodeerde boodschappen tijdens WOII én vandaag, zitten met de handen in het haar. "We staan perplex. Wellicht zullen we deze code nooit kunnen kraken."

Parachutist Stott stuurt duif en sneuvelt kort daarna

Bletchley Park plaatste de code zelfs op het internet (foto onderaan) en heeft iedereen opgeroepen om mee te helpen om de code te kraken.

Nu heeft de Canadese onderzoeker Gord Young de boodschap -naar eigen zeggen- ontcijferd, met enkele medewerkers van het Lakefield Heritage Research-onderzoekerscentrum. Daar hebben ze een codeboek uit de Eerste Wereldoorlog in de archieven en de sleutel om de code te kraken ligt volgens hen dus in WOI, niet in WOII.

Het bericht is afkomstig van de 27-jarige sergeant William Stott. Hij was als parachutist gedropt in het bezette Normandië en hij moest informatie doorsturen over de Duitse vijand in het gebied. Enkele weken nadat hij de postduif met de code uitgestuurd had, is de sergeant gesneuveld.

"Lang verslag voor één duif"

"In 17 minuten was de code gekraakt", zegt Gord Young. Toch heeft hij nog niet alle blokken van vijf letters ontcijferd. Maar hij vermoedt dat Stott er foute codes instopte om de Duitsers te misleiden, mocht de duif in hun handen vallen.

Volgens Young staat in de gecodeerde boodschap vooral informatie over de Duitse posities in Normandië. De code dateert uit 1944, maar het is niet duidelijk of de Tweede Wereldoorlog sneller beslecht was geweest, mocht de duif niet in de schoorsteen gevallen zijn. "Het is in elk geval een lang verslag voor één duif."

"De code bestaat vooral uit acroniemen. Dat is logisch voor een codesysteem uit de Eerste Wereldoorlog, toen de batterijen van radio's nog niet lang volhielden."

"Jerry's right battery central headquarters here. Artillery observer at 'K' sector Normandy. Mortar, infantry attack panzers", zo staat er onder meer (zie onder).

Bij Bletchley Park houden ze een slag onder de arm. "We blijven bij onze verklaring dat de postduif zijn geheim wellicht heeft meegenomen in zijn graf. Want we beschikken niet over de originele codeboeken om de boodschap te kraken. Maar we zullen de versie van Gord Young onder de loep nemen." Oordeel zelf, of zoek gerust voort, met de code hieronder.

Is dit de boodschap van de duif van Stott?

  • AOAKN - Artillery Observer At "K" Sector, Normandy
  • HVPKD - Have Panzers Know Directions
  • FNFJW - Final Note [confirming] Found Jerry's Whereabouts
  • DJHFP - Determined Jerry's Headquarters Front Posts
  • CMPNW - Counter Measures [against] Panzers Not Working
  • PABLIZ - Panzer Attack - Blitz
  • KLDTS - Know [where] Local Dispatch Station
  • 27 / 1526 / 6 - June 27th, 1526 hours

 

Meest gelezen