"Frietchinees" is het Woord van het Jaar 2012

De Vlaamse taalliefhebbers hebben "frietchinees" uitgeroepen tot het Woord van het Jaar 2012. Ongeveer 20.000 mensen uit Vlaanderen en Nederland namen deel aan de online rondvraag van organisator Van Dale. De jonge kijkers van Ketnet hebben "kingsize" verkozen tot Kinderwoord van 2012.

"Frietchinees" (een Aziatische uitbater van een frituur in België) kreeg ruim 35 procent van de Vlaamse stemmen, gevolgd door "miserietaks" (13,5 procent) en "anticoalitie" (10,9 procent). "Fantoombevoegdheid" viel net naast het podium.

De Nederlandse deelnemers aan de taalpoll van Van Dale kozen voor "Project X-feest", een verwijzing naar feestjes die via sociale media worden aangekondigd en vaak uit de hand lopen.

Ook de woorden yolo (jongerentaal, staat voor: You only live once), wrijftelefoon (lifestyle, smartphone met touchscreen) en gangnamstijl (sport/amusement, naar de dansstijl uit de Koreaanse hit), sjoemelstroom (economie) en foefelakkoord (politiek) werden door het publiek in verschillende categorieën gekozen. Vorig jaar was stoeproken het Woord van het Jaar.

Ketnet ging de voorbije maand op zoek naar het Kinderwoord van 2012. De Ketnetters kozen voor "kingsize". In de kindertaal in Vlaanderen betekent het woord "super, geweldig, fantastisch". Meer dan 4.000 kinderen namen deel aan de poll bij Ketnet.

De Woord van het Jaarverkiezing wordt georganiseerd door Van Dale Uitgevers en de VRT.