"Het is nog niet helemaal dat"

De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, de Republikein John Boehner, zegt dat het laatste voorstel van president Obama om de "fiscale afgrond" te vermijden "nog niet helemaal dat is", maar dat hij goede hoop heeft om nog deze week een akkoord te bereiken.
John Boehner

Boehner deed zijn uitspraken na een bijeenkomst met de Republikeinse fractie in het parlement. Volgens hem gaan de onderhandelingen de goede kant uit en kan een akkoord nog voor het einde van de week goedgekeurd worden in het Huis.

Als de Democraten en Republikeinen tegen 1 januari geen vergelijk vinden over de begroting, dan treden een hele reeks maatregelen in werking die de belastingen verhogen en bezuinigen in de sociale sector doorvoeren. Deze "fiscale afgrond" zou de Amerikaanse economie zo goed als zeker in een recessie storten, iets was zowel Reubllikeinen als Democraten te allen prijze willen voorkomen.

Obama had tijdens zijn kiescampagne beloofd om de belastingen te verhogen van gezinnen die meer dan 250.000 dollar per jaar verdienen, maar in zijn laatste voorstel heeft hij die grens opgetrokken tot 400.000 dollar.

De Republikeinen van hun kant zijn er mee akkoord gegaan dat de belastingen voor de rijkste Amerikanen  stijgen, maar zij stellen een inkomensgrens van 1.000.000 dollar voor. Tot voor kort wilden zij van geen belastingverhoging horen.Analisten verwachten dat een compromis ergens rond de 500.000 dollar zal uitkomen.

De toenadering tussen beide partijen heeft intussen positieve effecten op de beurs. De koersen van de aandelen zijn gestegen tot het hoogste peil in drie maanden.