"Hij heeft mij echt in mijn hart geraakt"

Sinds 2009 lijdt Zach Sobiech aan een zeldzame vorm van botkanker. Omdat zijn dokters hem hooguit nog een paar maanden geven, wilde de 17-jarige Amerikaan op een mooie manier afscheid nemen van zijn vrienden en familie. Zijn moeder raadde hem aan om iets op papier te zetten, maar Sobiech ging nog een stapje verder. Hij maakte er een aangrijpend afscheidsliedje van.

Twee jaar geleden kreeg Zach te horen dat hij aan osteosarcoma lijdt, dat is een agressieve en zeldzame vorm van botkanker. Talrijke operaties en chemotherapieën later heeft de 17-jarige jongen uit Minnesota van zijn dokters te horen gekregen dat er geen genezing meer mogelijk is.

Ondanks het harde nieuws blijft Zach niet bij de pakken neerzitten. Op vraag van zijn moeder zette hij al zijn gedachten op papier en vervolgens zette hij de tekst op muziek. Het resultaat is het liedje "Clouds", dat op YouTube 400.000 keer werd beluisterd in twee weken tijd. "Clouds" wordt ook te koop aangeboden en de opbrengst gaat naar een kankerstichting.

"Het is zijn allereerste nummer", zegt zijn moeder trots op tv-zender KSTP. "Hij raakt ons echt in het hart en wat nog mooier is, hij heeft de muzieksmaak te pakken. Sinds "Clouds" heeft hij nog een aantal nummers geschreven."

Volgens de vader van Zach leeft zijn zoon van dag tot dag. "Als de ziekte hem iets leert, dan is het wel dat hij moet genieten van elk moment."  En dat is wat Zach ook doet, want volgens zijn ouders lacht hij nu nog meer dan in de periode voor zijn ziekte.

"Clouds"

Well I fell down, down, down
Into this dark and lonely hole
There was no one there to care about me anymore
And I needed a way to climb and grab a hold of the edge
You were sitting there holding a rope

And we’ll go up, up, up
But I’ll fly a little higher
We’ll go up in the clouds because the view is a little nicer
Up here my dear
It won’t be long now, it won’t be long now

When I get back on land
Well I’ll never get my chance
Be ready to live and it’ll be ripped right out of my hands
Maybe someday we’ll take a little ride
We’ll go up, up, up and everything will be just fine

And we’ll go up, up, up
But I’ll fly a little higher
We’ll go up in the clouds because the view is a little nicer
Up here my dear

It won’t be long now, it won’t be long now
If only I had a little bit more time
If only I had a little bit more time with you

We could go up, up, up
And take that little ride
And sit there holding hands
And everything would be just right
And maybe someday I’ll see you again
We’ll float up in the clouds and we’ll never see the end

And we’ll go up, up, up
But I’ll fly a little higher
We’ll go up in the clouds because the view is a little nicer
Up here my dear
It won’t be long now, it won’t be long now

lees ook