"Zal blijven vechten voor een open communicatie"

In Gent heeft het hof van beroep Steven De Smet, ex-woordvoerder van de politie, vrijgesproken. In eerste aanleg was De Smet nog veroordeeld voor schending van het beroepsgeheim. Hij reageert opgelucht op zijn vrijspraak.

De Gentse korpschef Filip Rasschaert had een klacht tegen onbekenden ingediend omdat er vertrouwelijke informatie was gelekt naar de pers. In een intern rapport over de rellen na de vertoning van de voetbalwedstrijd België-Turkije op de Kouter stond dat de politie slecht voorbereid was. Dat rapport was bij CD&V-politicus Veli Yüksel beland.

In eerste aanleg was Steven De Smet, die ervan wordt beschuldigd dat hij het rapport heeft gelekt, veroordeeld tot een maand cel met uitstel en een boete. Nu is hij in beroep vrijgesproken.

De Smet verliet de rechtszaal licht geëmotioneerd. "Ik heb nooit begrepen waarom ik terechtstond. Natuurlijk had ik twijfels. Ik wens dit ook niemand toe. Zeker die eerste zitting was precies mijn eigen begrafenis."

Over de toekomst heeft hij nog niet nagedacht. 'Ik ga nu eerst genieten van de euforie. Ik ga ook niet te veel terugdenken aan deze moeilijke periode. Binnenkort zal ik wellicht samen zitten met de burgemeester om mijn toekomst te bespreken. Wat die zal zijn weet ik niet, maar we moeten eruit geraken. We moeten vooruit en er weer het beste van maken en ik zal blijven vechten voor een open en eerlijke communicatie."