Belg is zeer pessimistisch over spaarvermogen

Het Belgische consumentenvertrouwen staat op een dieptepunt. Deze maand is het nog gezakt nadat in november al het laagste punt sinds maart 2009 was bereikt. De Belg is vooral negatief over zijn verwachting om geld opzij te kunnen leggen.

"Het is al van medio jaren tachtig geleden dat de gezinnen zich zo negatief hebben uitgelaten over hun verwachtingen om geld opzij te kunnen leggen", meldt de Nationale Bank. De pessimistische vooruitzichten van de Belgische consument voor zijn spaarpot zijn opvallend. Waar de indicator voor dat onderdeel van de consumentenenquête vorige maand nog op -2 stond, is die in december gedaald tot -10.

Naar de economische situatie in België en de financiële situatie van hun gezin kijken de Belgen niet opvallend anders dan vorige maand, en over de werkloosheid in België is de consument zelfs wat minder somber dan vorige maand. Toch daalde de indicator van het consumentenvertrouwen in totaal dus nog een beetje meer, van -24 in november naar -25 in december. Dat is het laagste punt in meer dan 3,5 jaar.