Dieselauto's boeten in aan populariteit

In de eerste tien maanden van het jaar zijn voor het eerst sinds lang meer benzine- dan dieselwagens verkocht. Dat meldt De Standaard. Onder meer door de duurdere diesel en het wegvallen van de ecopremie zijn kleine dieselwagens minder aantrekkelijk geworden.

Van januari tot en met oktober zijn in Vlaanderen 62.285 benzinewagens en 61.356 dieselauto's verkocht. Dat is 50,3 tegenover 49,6 procent. Belangrijke kanttekening: het gaat hier niet om bedrijfswagens. De cijfers komen van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V).

Vorig jaar lag de verhouding nog totaal anders: 38,3 procent benzinewagens tegenover 61,6 procent dieselwagens.

De omslag van dit jaar is historisch. Dieselwagens zijn in ons land lange tijd populairder geweest omdat diesel aan de pomp een pak goedkoper was dan benzine, wat de duurdere aankoop van een dieselauto meer dan compenseerde. Bovendien zijn dieselauto's vaak ook zuiniger.

"Door het wegvallen van de ecopremie zijn de kleinere dieselwagens een stuk minder aantrekkelijk geworden", zegt Joost Kaesemans van automobielfederatie Febiac. Daarnaast is het prijsverschil tussen diesel en benzine ook heel wat kleiner geworden en heeft de nieuwe belasting op inverkeerstelling (BIV) de consument ook meer in de richting van benzine geduwd.

"Dat er meer benzinewagens rondrijden, is heel belangrijk voor de luchtkwaliteit in Vlaanderen", zegt Schauvliege.