Geld Vredesprijs EU gaat naar kindvluchtelingen

Het geld dat de Europese Unie krijgt met de Nobelprijs voor de Vrede gaat naar vier projecten voor in totaal 23.000 kinderen die op de vlucht zijn voor oorlog. Dat hebben Europees president Herman Van Rompuy en Commissievoorzitter José Manuel Barroso bekendgemaakt.

"Het is onze hoop dat we littekens kunnen genezen", zegt Barroso, "dat we aan kinderen hun natuurlijk recht op geluk kunnen teruggeven en hen toegang tot onderwijs kunnen geven."

"Onderwijs bevorderen is vrede een kans geven, zodat de vrede blijft duren", aldus Barroso.

Onder meer 4.000 kinderen die uit Syrie zijn weggevlucht en aan de grens met Irak worden opgevangen, zullen met het geld onderwijs krijgen. Het gaat om 2 miljoen euro. De Europese Unie heeft het bedrag van de Nobelprijs verdubbeld.