Havenbedrijf beslist later over trafiekboetes

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen (GHA) stelt de beslissing over het innen van boetes van terminaluitbaters PSA (Singapore) en DP World (Dubai) uit. De hete aardappel komt dus op het bord van het bestuur dat de nieuwe coalitie zal vertegenwoordigen.

Concreet gaat het om boetes die worden opgelegd aan uitbaters van haventerminals die hun contractueel opgelegd trafiekprognoses niet halen.

Onlangs had de Belgische Katoen Natie geprotesteerd omdat het GHA die boete was komen innen, maar dat is niet gebeurd bij andere bedrijven zoals PSA uit Singapore en DP World uit Dubai. Die laatste twee zouden nog boetes ter waarde van 51,3 miljoen euro moeten betalen.

Het huidige GHA-bestuur heeft nu de beslissing uitgesteld en concreet zal die dus genomen worden door de nieuwe raad van bestuur die een weerspiegeling zal zijn van het nieuwe stadsbestuur. Volgens Jan Pennis van Vlaams Belang wil de SP.A de netelige kwestie doorspelen naar de N-VA.

Het GHA stelt in een mededeling dat er eerst een denkoefening moet gedaan worden over de internationale concurrentiepositie van de Antwerpse haven en moet het besluit getoetst worden aan het gelijkheidsbeginsel.