Iraakse president Talabani in coma?

De Iraakse president Jalal Talabani is in Bagdad opgenomen in een ziekenhuis. Volgens sommige bronnen zou hij in een coma beland zijn. Talabani geldt als een belangrijk bemiddelaar in de conflicten tussen etnische en religieuze gemeenschappen in zijn land.

De 79-jarige Talabani zou een beroerte hebben gehad en volgens sommige bronnen is hij nu in coma. Andere bronnen spreken over problemen met bloedvaten of oververmoeidheid. Hoe dan ook heeft Talabani de voorbije jaren al medische behandelingen gekregen in het Westen.

Talabani behoort tot de Koerdische minderheid en was jarenlang de leider van de guerillabeweging PUK die strijd voerde tegen het regime van Saddam Hoessein.

Sinds 2005 is hij president. Die functie omvat niet zo heel veel macht, maar Talabani is uitgegroeid tot een neutraal verzoener tussen de etnische en religieuze gemeenschappen in zijn land.