Is dit de grootste angsthaas ter wereld?

Vorig jaar werd de Noorse pakjesbezorger Basse Andersen een ster in eigen land, nadat hij (ongewild) de hoofdrol had gespeeld in een prijzenwinnend filmpje. Daarin was te zien hoe gemakkelijk het is om hem te doen schrikken. Een jaar later blijkt de Noor nog geen haar veranderd.

Omdat er hier en daar werd getwijfeld aan de echtheid van het filmpje, besloot een Noorse tv-zender Basse Andersen een dag lang te volgen op kantoor. Want, zo luidde de kritiek, zo vreselijk eng is het toch niet om plots een hoofd te ontdekken onder een kartonnen doos?

De meeste mensen zullen dan hooguit een stap achteruit zetten, maar Andersen reageerde op een iets andere manier. Hij sprong een paar meter achteruit, terwijl hij zich luid gillend op de grond liet vallen.

"Dat is Basse ten voeten uit", zeggen zijn collega's van pakjesbedrijf Oestereng & Benestad in Arendal. Zij maakten vorig jaar het filmpje met de schrikkende Andersen en voor die video kregen zij - en niet het slachtoffer - een hoogtechnologische digitale camera cadeau.

"Wij doen er iedere dag alles aan om hem te doen schrikken", bekennen de andere pakjesbezorgers van het bedrijf. "Het is voor alle duidelijkheid geen pestgedrag, want hij zegt zelf altijd hoe geweldig hij het wel vindt. Hij staat graag in het midden van de belangstelling", aldus een collega.

De Noorse angsthaas bevestigt dat hij het allemaal ontzettend leuk vindt. "Ik hou van grappige dingen en van mensen die zulke grapjes kunnen bedenken", geeft hij toe. "Het betekent echt veel voor mij."

Dat Basse er plezier in schept om het slachtoffer te zijn, bewijzen de beelden van de tv-zender. Zij filmen hem terwijl hij nogmaals kijkt naar de beelden van vorig jaar. En hij moet er nog steeds even hard om lachen als tijdens de allereerste keer dat hij het filmpje zag. Een mens kan zich evenwel beginnen afvragen of er in dat bedrijf ook nog wordt gewerkt, want op het rechterscherm van zijn computer lijkt hij het spelletje "World of Warcraft" te spelen.

Was Basse Andersen tot voor kort louter en alleen bekend in Noorwegen, dan heeft de documentaire van de Noorse televisie daar verandering in gebracht. En de reden daarvoor ligt helemaal op het einde van het filmpje, wanneer Basse wordt geïnterviewd aan zijn bureau. Plots klinkt er een luid geschreeuw en wordt er een groen voorwerp op zijn bureau gegooid. De 230.000 kijkers op YouTube zien hem vervolgens opnieuw op de grond duiken als een klein bang meisje.

lees ook