Khamenei na Twitter en Instagram, nu ook op Facebook

Grootayattolah Ali Khamenei heeft nu ook een Facebook- en een Instagramaccount. De Hoogste Leider van Iran zat al jaren op Twitter. Opmerkelijk, want de Iraanse geestelijke heeft sociale netwerken in het verleden altijd veroordeeld.

Sinds de grootschalige protesten na de omstreden herverkiezing van Mahmoud Ahmadinejad als president in 2009 is de toegang tot sociale netwerken zoals Facebook en Twitter gecensureerd - en dus geblokkeerd - in de islamitische republiek.

Het is dan ook opmerkelijk te noemen dat de hoogste geestelijke van het land - en sinds de dood van Ayatollah Khomeini de Hoogste Leider van Iran - een Facebookprofiel heeft aangemaakt. De Grootayattolah heeft duidelijk de sociaalnetwerksmaak te pakken, want sinds afgelopen zomer is hij ook al actief op de fotosite Instagram.

In het verleden was de Iraanse geestelijke nochtans niet mals voor dergelijke websites. Ietwat tegen het officiële beleid in, zit de oud-president al sinds 2009 op Twitter, waar hij al ruim 3.200 Twitterberichten verspreid heeft. Daarnaast heeft hij een website waarop zijn verwezenlijkingen in 10 talen verheerlijkt worden.

Khamenei zendt vooral pr de wereld in, van speeches over foto's tot video's van zijn werk. De geestelijke krijgt naast lofbetuigingen ook bakken digitale kritiek over zich heen. Reageren op die kritiek, heeft hij tot nog toe niet gedaan.