Lichaam uit 6e eeuw gevonden in "Pompeï van Japan"

Japanse archeologen hebben de resten blootgelegd van een man uit de 6e eeuw. Het goedbewaarde lichaam, met harnas, werd gevonden nabij de vulkaan Haruna. De man, wellicht iemand van hoge rang, werd levend verbrand tijdens een vulkaanuitbarsting.

Het vulkanisch gebied rond de Haruna ligt in de prefectuur Gunma, in het centrum van het land, op zo'n 110 kilometer van de Japanse hoofdstad Tokio.

Het gebied wordt wel eens het "Pompeï van Japan" genoemd, naar de Romeinse stad in de buurt van Napels die in 79 na Christus verwoest werd door een uitbarsting van de Vesuvius en zo'n 15 eeuwen later nagenoeg intact werd teruggevonden onder een dikke laag as.

Het lichaam van de man uit de 6e eeuw werd samen met een kinderschedel aangetroffen. Het lichaam van de man is redelijk goed bewaard gebleven. De man droeg een harnas op het moment van zijn overlijden (het gele stuk op de foto).

Volgens de archeologen bestond het harnas uit metalen platen, aan elkaar vastgemaakt met leren riemen. Een moderne techniek voor die periode, ingevoerd vanuit het Koreaanse schiereiland en veel gesofisticeerder dan de gebruikelijke harnassen in het toenmalige Japan.

De archeologen besluiten hieruit dat de man wellicht een hoge positie in de maatschappij had. "Het zou bijvoorbeeld om een regionale bestuurder kunnen gaan."

Ze zullen nu de beenderen van de man en de kinderschedel onderzoeken om na te gaan of de man en het kind familie waren.