Mobiliteitsbudget in plaats van bedrijfswagen?

De bedrijfswagen is niet meer zaligmakend. Dienstenbedrijf SD Worx pleit voor een vereenvoudiging van de wetgeving over het woon-werkverkeer. SD Worx heeft een onderzoek gevoerd bij 500 bedrijven en zegt dat die beter moeten kunnen inspelen op de mobiliteitsbehoeften van hun werknemers.

Een bedrijfswagen is vaak een belangrijk onderdeel van de verloning van een werknemer. Voor de werkgever is het fiscaal interessant en voor de werknemer is het financieel interessant.

Maar de autowegen slibben dicht. Volgens SD Worx vragen steeds meer bedrijven naar een flexibelere aanpak van de mobiliteit. "De werknemer zou dan bijvoorbeeld naast zijn bedrijfswagen ook een budget voor andere vormen van mobiliteit hebben", zegt Kathelijne Verboomen.

Maar de wetgeving is nog complex, waardoor het voor de werkgever moeilijk wordt om een zicht te krijgen op de kosten van het mobiliteitsbudget. Dat komt volgen Verboomen omdat er geen rode draad zit in de fiscale en sociale behandeling van al die verschillende vormen van mobiliteit. "Eenvoud is nodig", zegt ze.

Bovendien blijken veel bedrijven ook moeilijkheden te ondervinden om personeel aan te trekken. Dat zou onder meer te maken hebben met de lange reistijden bij het woon-werkverkeer.