Obama komt Republikeinen tegemoet met nieuw voorstel

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een nieuw voorstel gedaan aan de Republikeinen in de onderhandelingen om een val in de "fiscale afgrond" te vermijden. Obama komt daarmee terug op een verkiezingsbelofte, het is afwachten hoe de geste valt bij de Republikeinen.
AP2012

De Democraten en de Republikeinen moeten voor 1 januari een akkoord vinden over de begroting voor volgend jaar. Lukt dat niet, dan wordt automatisch een pakket van maatregelen van kracht waardoor de belastingen hoger worden en waardoor stevig bezuinigd wordt in de sociale uitgaven. Met die zogenoemde "fiscal cliff" zou de Amerikaanse economie in een recessie belanden.

Barack Obama is dan wel herkozen, hij heeft nog steeds een Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden tegenover zich. Dus moet hij over de begroting onderhandelen met de voorzitter van het Huis, John Boehner. Die wil niet weten van belastingverhogingen voor de rijkere Amerikanen als er niet hard gesnoeid wordt in de overheidsuitgaven in de sociale sector.

Obama heeft gisteravond opnieuw gesproken met Boehner. De president heeft een nieuw voorstel op tafel gelegd. Daarin staan belastingverhogingen voor de Amerikanen die per jaar meer dan 400.000 dollar verdienen. In zijn campagne had Obama beloofd om Amerikanen die meer dan 250.000 dollar per jaar verdienen meer te gaan belasten.

Met zijn nieuwe voorstel over de drempel voor hogere belastingen voor de rijkeren laat Obama dus een verkiezingsbelofte varen. Maar het is maar de vraag of de Republikeinen het nieuwe voorstel zullen lusten. Boehner zelf stelde het afgelopen weekend nog voor om de hogere belasting pas in te voeren voor Amerikanen met een jaarsalaris hoger dan 1 miljoen dollar.