Obama steunt verstrenging wapenwet

De Amerikaanse president Barack Obama gaat het wetsvoorstel steunen van de Democratische senatrice Dianne Feinstein dat de verkoop van een honderdtal aanvalswapens opnieuw wil verbieden. Dat meldt het Witte Huis.

Na het drama vorige vrijdag in een basisschool in Newtown waarbij 20 jonge kinderen werden doodgeschoten, had Obama beloofd dat er iets gaat gebeuren om gelijkaardige feiten in de toekomst te voorkomen. Waaraan hij daarbij juist dacht is nog niet duidelijk, maar een herziening van de wapenwet hoort daar zeker bij.

De woordvoerder van het Witte Huis, Jay Carney, zegt nu dat de president het wetsvoorstel van de Democratische senatrice Dianne Feinstein zal steunen. Feinstein wil opnieuw de verkoop, de eigendomsoverdracht, de productie en de import van aanvalswapens verbieden.

Obama zal ook elk voorstel steunen dat een achterdeurtje in de huidige wetgeving wil sluiten.Nu mogen particulieren immers wapens verkopen zonder dat de koper zich moet identificeren of dat zijn achtergrond moet worden nagegaan.

Of het voorstel van Feinstein enige kans maakt, valt nog af te wachten. Na eerder schietdrama's volgen traditioneel initiatieven om de door het second amendment gegarandeerde wapendracht in te tomen, maar die worden nagenoeg steeds door de machtige wapenlobby NRA geblokkeerd.