Overheidsgaranties BNP Paribas Fortis zijn beëindigd

Er komt een vervroegd einde aan de garanties die de federale regering beloofd heeft voor de bank BNP Paribas Fortis. Dat zijn minister van Financiën Steven Vanackere en BNP Paribas overeengekomen.

Volgens minister Vanackere is het einde van de garanties een belangrijke stap in de afbouw van het risico dat de federale overheid op zich genomen heeft tijdens de financiële crisis van 2007 en 2008.

In mei 2009 had de toenmalige regering-Van Rompuy beslist om zich voor 21,5 miljard euro garant te stellen voor Fortis Bank die toen net was overgenomen door de Franse tegenhanger BNP Paribas. Dat was bedoeld om de grote systeembank en de Belgische economie te behoeden voor grote financiële problemen.

Het risico is intussen flink gedaald en de garanties waren al verminderd tot 1,5 miljard euro. Het vervroegd beëindigen van de garanties is dan ook een logische stap.

De Belgische overheid is echter nooit moeten tussenbeide komen om de bank te ondersteunen. Wel heeft BNP Paribas Fortis voor die garanties een vergoeding van 48,8 miljoen euro betaald. Dat is inclusief de premie voor vroegtijdige beëindiging van de afspraken.