Queen woont historische kabinetsraad bij

In Londen heeft koningin Elizabeth II een bijeenkomst van de regering van David Cameron bijgewoond. Het is erg uitzonderlijk dat zoiets gebeurt in Groot-Brittannië, waar regering en monarchie strikt gescheiden zijn.
AP2012

Het bezoek kwam er ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van de Queen dat dit jaar uitbundig gevierd is in het land. De koningin zat naast premier David Cameron de ministerraad voor, maar nam niet deel aan de gesprekken. Na afloop kreeg ze 60 speciaal versierde placemats en een stuk steen uit Antarctica, uit het gebied dat naar haar Queen Elizabeth Land genoemd is.

Het is erg uitzonderlijk dat een Britse monarch deelneemt aan een ministerraad. De laatste keer gebeurde dat tijdens de Tweede Wereldoorlog toen koning George VI, de vader van Elisabeth, het "war cabinet" bezocht. 

De keer daarvoor was in 1781 toen George III (links) bij de regering zijn licht kwam opsteken over de gang van zaken tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, die toen slecht verliep voor de Britten.

Sinds de "Glorious Revolution" en de Bill of Rights uit 1688 zijn monarchie en regering strikt gescheiden. Sindsdien kent het land een parlementair systeem, waarbij het staatshoofd zich politiek neutraal moest gedragen, al duurde het een tijdje voor theorie ook realiteit werd.

De laatste monarch die regelmatig de ministerraad bijwoonde, was Queen Anne tijdens de Spaanse Successieoorlog. Sinds 1717 hield haar opvolger George I zich afzijdig van dat soort vergaderingen, wellicht ook omdat de man van Duitse afkomst nauwelijks Engels begreep.