Rebellie bedreigt regime in Centraal-Afrikaanse Republiek

In de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben rebellen enkele steden ingenomen. Onder hen is het diamantcentrum Bria. Het regime van president François Bozizé heeft de steun gevraagd van het leger van buurland Tsjaad.
AP2012

Vanochtend hebben de rebellen Bria ingenomen, een belangrijk centrum voor diamant in het oosten van de Centraal-Afrikaanse Republiek. De voorbije dagen waren ook andere steden in hun handen gevallen.

Daardoor controleren de rebellen nu de belangrijke wegen naar de buurlanden Tsjaad en Soedan. Seleka is een alliantie van verschillende rebellengroepen. Die vinden dat president François Bozizé de bepalingen van een vredesakkoord uit 2007 niet uivoert en dreigen ermee om het regime nu omver te gooien.

Bozizé heeft nu de steun gevraagd van het leger van Tsjaad en volgens hem zijn die militairen al de grens overgestoken. 

Een andere "failed state"

De Centraal-Afrikaanse Republiek is een straatarm land en zou dat eigenlijk niet moeten zijn. Het land beschikt over belangrijke troeven zoals hout, landbouwgronden en mineralen zoals diamant.

De bevolking merkt daar niets van door de hoge corruptie en wanbeheer die troef zijn sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1960. Opeenvolgende regimes hebben daar weinig aan veranderd.

Bozizé is de voorbije jaren wel verkozen, maar wel nadat hij in 2003 via een staatsgreep aan de macht kwam.