Rechtse kemphanen leggen ruzie bij in Frankrijk

Na een maand van hoogoplopende ruzies over het voorzitterschap van de UMP en een dreigende splitsing van de rechtse oppositiepartij zijn Jean-François Copé en François Fillon het met elkaar eens geworden om volgend jaar nieuwe voorzittersverkiezingen te organiseren. De voorzittersverkiezingen van vorige maand zijn uitgedraaid op een ware vaudeville.

Er is een akkoord om ten laatste in oktober 2013 nieuwe voorzittersverkiezingen bij de Union pour un Mouvement Populaire (UMP) te organiseren. Dat staat in een gezamenlijke persmededeling van Copé en Fillon. Hiermee wordt een dreigende splitsing van de partij van oud-president Nicolas Sarkozy afgewend.

Vorige maand heeft Jean-François Copé (foto, rechts) de voorzittersverkiezingen nipt gewonnen, maar zijn rivaal François Fillon (foto, links) betwistte de uitslag omdat een aantal stemmen uit de overzeese gebieden volgens hem niet waren geteld. Fillon was premier onder Sarkozy en kon rekenen op de steun van heel wat belangrijke partijleden.

Beide heren slaagden er maar niet in om een vergelijk te vinden, en ook een bemiddelingspoging van UMP-coryfee Alain Juppé mislukte. De hele kwestie dreigde de UMP te verdelen, en dat zou dan weer koren op de molen geweest zijn van het extreemrechtse Front National, dat rechtse kiezers dreigde in te pikken.

De functie van UMP-voorzitter wordt beschouwd als springplank voor een presidentskandidatuur. De volgende presidentsverkiezingen in Frankrijk zijn in 2017.