Tsjilpende kikker en blind visje ontdekt bij Mekong

In de Mekong-delta in Zuid-Oost-Azië zijn 126 nieuwe dieren- en plantensoorten in kaart gebracht. Zo zijn onder meer de Beëlzebub-vleermuis en een blind visje ontdekt.

82 planten, 21 reptielen, 13 vissen, 5 amfibieën en 5 zoogdieren zijn het afgelopen jaar ontdekt, beschreven en benoemd. WWF brengt de planten en dieren in beeld in het rapport "Extra Terrestrial". Hieronder ziet u enkele foto's.

De nieuwe soorten zijn ontdekt in de Mekongdelta, verspreid over Cambodia, Laos, Myanmar, Thailand, Vietnam en het Zuidwesten van de Chinese provincie Yunnan. Sinds 1997 werden in die ruime regio overigens al ruim 1.710 nieuwe soorten beschreven. Op het Vietnamese eiland Phu Quoc werd bijvoorbeeld een nieuwe "wandelende" rog ontdekt (Clarias gracilentus), die met borstvinnen rechtop kan voortbewegen.

Verder werden een twee centimeter klein visje gevonden (Boraras naevus) en een blind roos visje (Bangana musaei), uit de karperfamilie, dat rondzwemt in ondergrondse grotten in Laos. De Quang's boomkikker kwaakt niet, maar maakt een soort tjilpend geluid, niet twee van die geluiden zijn gelijk en houden ergens het midden tussen een geklik, gefluit en getsjirp. Andere kikkersoorten blinken uit in hun veelheid van oogkleuren (foto onder: de yin-yankikker).

Een nieuw soort "pygmee"-python (Python kyaiktiyo), toch nog anderhalve meter lang, werd slechts éénmaal gezien (foto onder). Ander eigenaardig reptiel: een tweepotige hagedis.

Wat de zoogdieren betreft, vallen drie vleermuizensoorten op. De "Beelzebub's vleermuis" (foto onder) heeft een duivels uitzicht met scherpe oren en een buisachtige neus. Er zijn verder 81 plantensoorten op naam gebracht, waaronder verschillende nieuwe orchideeën, maar onder meer ook koffie-, gember-, brandnetel-, peper- en bananenplanten.