Vlaanderen zet voorstel over wielklem Wathelet klem

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) wil het plaatsen van een wielklem mogelijk maken op auto's van wie zijn parkeerbonnetje niet betaalt. Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) heeft geen probleem met wielklemmen, maar voert aan dat Wathelet zijn bevoegdheid overschrijdt.

Op vraag van verschillende steden en gemeenten wil Wathelet de wegcode aanpassen, zodat parkeerbedrijven de mogelijkheid krijgen om een wielklem te plaatsen op auto's van bestuurders die geen parkeerbonnetje hebben genomen. "Het is de bedoeling om de eigenaar te verplichten om parkeergeld te betalen", zeggen ze op het kabinet van Wathelet.

Onder meer in Antwerpen zijn er problemen met buitenlandse chauffeurs die parkeren en niet betalen. De parkeerbedrijven zien dat met lede ogen aan. Wathelet wil hen nu de mogelijkheid geven om betalend parkeren af te dwingen.

"We hebben al een positief advies van de Raad van State gekregen dat wij bevoegd zijn", zegt het kabinet van Wathelet. Maar dat is buiten Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits gerekend. "Wij hebben een negatief advies gegeven", klinkt het op haar kabinet. "Volgens onze juristen gaat het hier over een bevoegdheidsoverschrijding. Voor alle duidelijkheid: wij zijn niet voor of tegen wielklemmen."

Hoe moet het nu verder? "Wij zijn een wetgevende basis aan het creëren", zegt het kabinet van Crevits. Wanneer dit in kannen en kruiken is, blijft voorlopig onduidelijk.