3 wagons raken los van trein tussen Gent en Brussel

In de Oost-Vlaamse gemeente Sint-Lievens-Houtem heeft een trein een tijdlang stilgestaan op de verbinding Gent-Brussel. De laatste drie wagons waren losgeraakt van de rest van de trein. Niemand raakte gewond en er was op geen enkel moment gevaar voor de reizigers.

"Vanmorgen iets voor 8 uur is er een koppelingsbreuk geweest op de trein van Kortrijk naar Leuven. Dat betekent dat de verbinding tussen 2 wagons is losgekomen. Concreet voor deze trein gaat het om de laatste 3 wagons", vertelt Thomas Baeken, de woordvoerder van Infrabel.

"Er is geen veiligheidsprobleem geweest, in de zin dat de treinbestuurder zoiets meteen opmerkt. Die waarschuwt dan ook de verkeersleiding en alle treinbestuurders op de spoorlijn worden verwittigd. De treinen worden omgeleid of stilgelegd. Voor de reizigers was er geen enkel probleem."

De reizigers in de wagons die losgekomen waren, zijn onder begeleiding van een treinbegeleider naar het eerste deel van de trein overgebracht. Iets na 10 uur konden ze weer vertrekken richting Denderleeuw. De drie losgekomen wagons zullen worden weggetrokken door een hulplocomotief.

Door de breuk rijden de treinen uit Gent naar Brussel met een vertraging van ruim een kwartier. Die treinen rijden op het tegenspoor. "Richting Gent zijn de vertragingen beperkter, omdat die treinen een korte omleiding volgen", zegt Baeken.

"Ik hoorde rare geluiden onderaan de wagon"

"Ik zat op de trein en terwijl we reden, hoorde ik onderaan de wagon, de derde laatste, wat "geboemel", rare geluiden. En op de duur begonnen we te remmen, viel het licht uit en waren we tijdens de rit losgekoppeld met de laatste 3 rijtuigen van de andere 7. Op het spoor staat nu ongeveer een 100, 200 meter verschil tussen de eerste 7 rijtuigen met locomotief en de laatste 3 rijtuigen zonder locomotief", vertelt een reiziger die in het losgeraakte gedeelte van de trein zat.