"A perdre la raison" wint prijs van filmcritici

De Belgische vereniging van filmcritici Unie van Filmkritiek (UFK) heeft "A perdre la raison" van regisseur Joachim Lafosse uitgeroepen tot film van het jaar. De film wordt onderscheiden met de Cavensprijs van de UFK.

"Joachim Lafosse geeft blijk van durf door een waargebeurde tragedie tot fictie te verheffen", aldus de jury. "A perdre la raison" is losjes geïnspireerd op een familiedrama uit 2007 waarbij een moeder in Nijvel haar vijf kinderen ombracht.

"Actrice Emilie Dequenne vertolkt een complex personage, dat zij met een buitengewoon inlevingsvermogen vertolkt", motiveert de UFK de onderscheiding van de film van Lafosse.

De leden van de UFK hebben ook vijf films geselecteerd die in aanmerking komen voor de Grote Prijs van de UFK. Die onderscheiding wordt op 5 januari uitgereikt. "Beasts of the Southern wild" van Benh Zeitlin, "Take shelter" van Jeff Nichols, "Shame" van Steve McQueen, "Ernest & Célestine" van Benjamin Renner, Vincent Patar en Stéphane Aubier en "Killer Joe" van William Friedkin maken kans op die onderscheiding.