"'Kracht van verandering', maar op lokaal niveau"

Uit een grootschalig universitair onderzoek blijkt dat de verkiezingen van 14 oktober wel degelijk alleen maar over lokale thema's gingen. De Vlaming zou zich dus niet hebben laten leiden door de nationale politiek. Er was dus geen sprake van een afrekening van de regering-Di Rupo.

"We hebben kiezers gevraagd op basis waarvan ze hun keuze hebben gemaakt en de top-3 bestaat uit (lokale) politici, (lokaal) bestuur en lokale thema's", zegt Ruth Dassonneville van de KU Leuven.

De overwinning van de N-VA zou dus niet het resultaat zijn van stemmen tegen de federale politiek, maar wel van stemmen tegen de onvrede die er heerst in gemeenten over lokale problemen. "'De kracht van verandering' heeft dus gewerkt, maar dan wel op lokaal niveau", klinkt het. "N-VA heeft zodoende CD&V vervangen als brede centrumpartij."

CD&V-voorzitter Wouter Beke vindt dat zijn partij goed heeft standgehouden bij de gemeenteraadsverkiezingen. "De N-VA heeft het zo goed gedaan, omdat ze dienst deed als magneet van het ongenoegen, niet omdat de partij zo'n goed programma had", zei Beke in Terzake.