"Mensen van Montreal: vrees geen arenden"

Een dag lang was het internet in de ban van een filmpje waarop te zien is hoe een arend plots een baby wil meegraaien in een park van de Canadese stad Montreal. Het filmpje werd in 24 uur tijd maar liefst vijf miljoen keer bekeken en met die stijgende populariteit namen ook de vragen toe. Terecht, blijkt nu.

Op tal van nationale en internationale nieuwssites werd vandaag uitgepakt met de waanzinnige vangst van een steenarend in het centrum van de Canadese stad. Hoe geweldig het filmpje in eerste, tweede en zelfs derde instantie ook leek, het gaat om bedrog. Dat heeft de designschool Centre NAD enkele uren geleden officieel bevestigd.

Op de website van de school valt de volgende boodschap te lezen: "Centre NAD verzekert de inwoners van Montreal dat ze geen schrik moeten hebben om ontvoerd te worden door een arend." Volgens de school zijn drie studenten verantwoordelijk voor de creatie van het filmpje voor het vak 3D Animation and Digital Design. De arend en het kind zijn pas achteraf aan de beelden toegevoegd.

Met de bevestiging dat het filmpje fake is, komt er een einde aan een bewogen dag waarin believers en non-believers met elkaar in discussie gingen. Naarmate de uren verstreken, werd dat laatste kamp groter en groter.

Onder meer het artikel van een wetenschapsblogger op The Guardian bracht het verkondigen van de waarheid in een stroomversnellling. De man wist met zekerheid te melden dat het niet om een steenarend gaat (zij komen heel zelden voor in die regio), maar wel om een visarend.

Ook een schoolproject van vorige week werd een (bescheiden) hit op YouTube. Toen lieten de studenten de Canadezen geloven dat er een pinguïn was ontsnapt uit de zoo van Montreal. En net als bij de beelden van de arend is het met het blote oog amper te zien dat het nep is.

lees ook