"Veiligheid op consulaat Benghazi was ondermaats"

De veiligheidsmaatregelen op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi waren ruim onvoldoende. Dat staat in een onafhankelijk rapport over de aanslag op het consulaat in september. Vier Amerikanen, onder wie de ambassadeur, kwamen toen om het leven.

Er was veel heisa over de manier waarop de Amerikaanse overheid de zaak aangepakt heeft en daarom kwam er een onderzoek. Daarin staat nu dat enkele diensten bij Buitenlandse Zaken faalden, dat ze de veiligheidssituatie in Benghazi compleet onderschat hebben en dat ze daardoor ook slecht reageerden op de aanslag.

Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft alle 29 aanbevelingen van het rapport aanvaard. Individuele disciplinaire maatregelen tegen bepaalde personen worden er niet gevraagd door de onderzoekers. Hoewel er sprake is van een gebrek aan transparantie, alertheid en leiderschap, zou er niemand zijn taken echt genegeerd of fout uitgevoerd hebben.

Het rapport geeft ook kritiek op de "gebrekkige" reactie van de Libische regering op de aanslag. Het incident in Benghazi was tijdens de verkiezingsstrijd in de VS een van de belangrijkste campagnepunten van de Republikeinen, die zeiden dat de Obama-administratie te zaak niet grondig genoeg had aangepakt.