"Vlaanderen moet nadenken over wat het doet"

SP.A-voorzitter Bruno Tobback heeft geen leedvermaak bij de schorsing door de Raad van State van de milieuvergunning voor het mega-winkelcomplex Uplace in Machelen. Tobback toonde zich van bij de aanvang een tegenstander van het project maar in het Radio1-programma "Vandaag" pleitte hij voor een andere manier van ondernemen. "Je moet nadenken over wat je doet."

De milieuvergunning voor Uplace had nooit afgeleverd mogen worden, stelt de SP.A-voorzitter. "Het zogenoemde brownfieldconvenant is an sich een goede zaak. Maar als de voorwaarden niet vervuld zijn, mag je geen vergunning afleveren. Dat strookt niet met de wet en dat is wat de Raad van State vandaag vaststelt."

Tobback vindt dat de hele Uplace-zaak niet erg efficiënt afgehandeld is. "Ik denk dat het veel efficiënter zou kunnen als je alles zou kunnen bundelen in één vergunning." Hij pleit ook voor een andere manier van ondernemen. "Ik denk dat er in Vlaanderen nog heel veel mogelijk is, maar Vlaanderen moet zich bewust worden dat het een dichtbevolkte, drukke en kleine regio is en dat er een aantal dingen kunnen en een aantal dingen niet kunnen. Misschien moet de vergunningsprocedure iets zorgvuldiger gebeuren dan vandaag het geval is."

Goede spelers maken de ploeg niet

Meteen volgt er een sneer naar Bart Verhaeghe, de projectontwikkelaar achter Uplace en tevens voorzitter van voetbalclub Club Brugge. "Goede spelers maken de ploeg niet. Visionair zijn betekent niet dat je eender wat doet. Je moet nadenken over wat je doet. Het is niet omdat je tien goede spelers koopt dat je een goede voetbalploeg hebt. Nog meer verkeer op de Brusselse ring zal ons niet vooruit helpen."

De schorsing door de Raad van State biedt nieuwe opportuniteiten, stelt Tobback. "Zoek een ander kader, een andere locatie, een andere manier om die grond te gebruiken. Ook dat is ondernemen." In dat opzicht vindt hij de al aan de gang zijnde infrastructuurwerken niet verloren. "Het verkeer loopt vast, er moet iets gebeuren."